Großer Konvent

Artikel vom 09.04.2020

Annually, the Schader-Stiftung hosts the “Großer Konvent“ (main convention). The main convention allows a joint discussion among members of the foundations‘ committees and its trusted partners regarding the foundations’ thematic focus in the following year.

„Großer Konvent“

Social scientists as well as experts and representatives from different areas of society, inter alia, politics, economy, civil society, associations and unions, science management and applied transformative research, assemble to discuss the thematic work of the foundation. The concept of the main convention was inspired by an academic congress, held at the Schader-Forum to celebrate the 25th anniversary of the foundation in 2013. The members of the Großer Konvent are at liberty to form working groups (‘dialogue cafés’, similar to world cafés) to serve as an advisory board to the foundation.

The most recent annual main convention of the foundation took place on November 8th, 2019, with the theme „DU BIST NICHT ALLEIN. Öffentlicher Raum im Dialog“ (You are not alone. Public space in dialogue). A short film as well as a written report serve to document the Großer Konvent (only available in German).

The upcoming Großer Konvent of the Schader-Stiftung, titled „Das Erleben der Anderen (The Experience of Others)“, will take place on November 6th, 2020.

„Kleiner Konvent“ (small convention)

The members of the main convention elect, from among their ranks, social scientists to serve in the „Kleiner Konvent“ (small convention). The small convention, as the central advisory and appraisal body, is responsible for the preparation of the yearly convening of the main convention and the appraisals of grant applications. More generally, it serves to advise the foundation in scientific matters. The tasks are performed in close cooperation with the executive board of the foundation.

Current Members of the Kleine Konvent

The Große Konvent 2019 (re-) elected for the term 2020/21:

The Große Konvent 2018 (re-) elected for the term 2019/20:

• Prof. Dr. Stefan Selke
    (Sociology; Hochschule Furtwangen), assumed office in 2014, second term

• Prof. Dipl-Ing. Julian Wékel
    (Urban Planning; Wissenschaftlicher Sekretär der Deutschen Akademie für Städtebau und Landesplanung; Leiter des ISW München; ehem. Technische Universität Darmstadt), assumed office in 2014, second term

As a representative of the next academic generation, for two years coopted into the Kleine Konvent:

• Philipp Schulz (coopted Member 2020/21)
    (Geography; Universität Heidelberg)

Former Members of the Kleine Konvent:

• Prof. Dr. Ursula Münch (2014-2018)